Show Off Sunday

Today I show you how to make a Sunday roast. It is my mother’s recipe and we all love it. Here is something to show off 😉

braten und kuchen 007

 

This is what you need:braten und kuchen 002

A roast (we had a leg of a wild boar, but you can also take a pork joint)
2 teaspoons of honey
4 teaspoons of mustard
Pepper and salt
4 Onions

Wash the meat with water, swab it and season it from all sides with pepper and salt. Now mix the honey and the mustard in a bowl or cup and smear the roast with the sauce. Put the roast onto a baking tray. Cut the onions and add them to the tray. Add some water to the baking tray so that the tray is covered with water. Preheat the oven (200°C, fan-assisted oven). Now put the roast into the oven for about 2 to 2 ½ hours. Add water now and then so that the ground is always covered. When the roast is already a bit fried, also pour some water over it. When the roast gets brown, minimize the temperature to 150°C. After about 2 hours take the roast out of the oven. Take the meat off the bone, cut it into pieces, wrap it in aluminium foil and keep it warm. Now you take the stock (water you added to the roast) and put it with the onions into a pot. If you need, season with pepper and salt and thicken the sauce. For this you mix some water with some flour and add it to the sauce. Let the sauce boil until it thickens.
We had potato dumplings, croquettes, red cabbage and bean salad with it!

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Ein Braten (wir hatten Wildschweinkeule, man kann aber auch einen Schweinebraten verwenden)
2 TL Honig
4 TL Senf
Pfeffer und Salz
4 Zwiebeln

Wasche das Fleisch mit Wasser, tupfe es ab und würze es von allen Seiten mit Salz und Pfeffer. Verrühre nun den Senf und den Honig in einer kleinen Schale oder einer Tasse und bestreiche den Braten mit der Sauce. Lege den Braten auf ein Backblech. Schneide die Zwiebeln und lege sie ebenfalls auf das Backblech. Gebe nun etwas Wasser auf das Blech sodass der Boden bedeckt ist. Heize den Ofen vor (200°C, Umluftherd). Nun schiebe den Braten in den Ofen für ca. 2 bis 2 ½ Stunden. Gebe immer wieder etwas Wasser hinzu, sodass das Blech immer mit Wasser bedeckt ist. Wenn der Braten schon leicht angebraten ist, übergieße auch ihn mit etwas Wasser hin und wieder.
Wenn der Braten schön braun ist, schalte den Herd auf 150°C herunter. Nach ungefähr 2 Stunden, nehme den Braten heraus, löse das Fleisch vom Knochen, schneide es in Stücke und wickele es in Alufolie. Stelle das Fleisch warm. Nun fülle den Sud (das Wasser, das du zum Braten gegeben hast) zusammen mit den Zwiebeln darin in einen Topf. Wenn nötig, würze mit Salz und Pfeffer und dicke die Soße an. Dafür mixe etwas Wasser mit etwas Mehl in einer Tasse und gebe dieses in die Soße. Lass die Soße aufkochen bis sie andickt.
Wir haben den Schweinebraten mit Kartoffelklößen, Kroketten, Rotkohl und Bohnensalat gegessen!

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The history of the Sunday roast is believed to originate in 15th century Britain under King Henry VII. His yeomen loved to eat roast after church on Sundays and this love for beef became so famous that they were called the “beefeaters”. Later the roast was also easily prepared on Sundays because it could be popped into the oven before church and was ready afterwards!

If you like to read more about the history of Sunday roast look here!

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