International Thursday – Finland

My second International Thursday leads us to Finland. You will all get a box on the ears today! 😉 Ritva, who is originally from Finland, gave me her recipe for Korvapuustit, what means box on the ears. The pastry has an ear-like form, that is how it got the name!

20140409_153316[1]

 

 

This is what you need:ohrfeigen 003

For the yeast dough:
¼ l milk
1 cube of yeast
75 g butter or margarine
½ teaspoon of salt
40 g sugar
½ tablespoon of cardamom
Dissolve the yeast in a bit of lukewarm milk. Melt the butter. Now fill the flour into a mixing bowl, add the dissolved yeast, the rest of the milk, the warm butter, salt, sugar and cardamom. Now you need to knead the dough. Cover the bowl and prove the dough. After that you knead the dough again.
Now you roll out the dough.

For the stuffing:
2 tablespoons of butter
1 tablespoon of sugar
½ tablespoon of cinnamon
½ tablespoon of flour
1 egg
White sugar crystals

Melt the butter and mix it with the sugar, cinnamon and flour. Now you smear it onto the rolled out dough. Now roll up the dough. Cut into triangle-like pieces (look at the photo) and press with a knife the middle of every piece, so that the endings of every piece get the ear-like form (photo). Prove the pastry again. Mix the egg and smear it onto the pieces, add some white sugar crystals. Put them onto a baking tray with baking parchment (ca 180°C, ca 10-15 minutes).

———————————————————————–

Ohrfeigen

Für den Hefeteig:
¼ l Milch
1 Würfel Hefe
75 g Butter oder Margarine
½ TL Salz
40 g Zucker
½ TL Kardamom

Löse die Hefe in etwas lauwarmer Milch auf. Zerlasse die Butter. Fülle das Mehl in eine Rührschüssel und gebe die aufgelöste Hefe mit der restlichen Milch, der Butter, dem Zucker, Salz und Kardomom hinzu und knete den Teig gut durch. Decke die Schüssel ab und lass den Teig gehen. Knete den Teig anschließend noch einmal durch und rolle ihn dann aus.

Für die Füllung:
2 EL Butter
1 EL Zucker
½ EL Zimt
½ EL Mehl
1 Ei
Hagelzucker

Zerlasse die Butter und mixe sie mit dem Zucker, Zimt und Mehl. Streiche dieses dann auf den ausgerollten Teig.Rolle den Teig zusammen und schneide ihn in Dreieck-ähnliche Stücke (siehe Foto). Nun drücke jedes Stück kräftig in der Mitte ein, sodass die Enden hervortreten und eine Ohrähnliche Form annehmen (Foto). Auf ein Backblech mit Backpapier legen und noch einmal gehen lassen. Dann das Ei verrrühren und damit das Gebäck bestreichen. Anschließend mit Hagelzucker bestreuen und in den Ofen (ca. 180°C, ca. 10-15 Minuten).

ohrfeigen 004 ohrfeigen 005 ohrfeigen 006 ohrfeigen 008 ohrfeigen 011

 

Unfortunately my box-on-the-ears got a bit dark, but they still taste good! This recipe proves: Finnish pastry is delicious and has funny names! 😉

P.s. many thanks to Ritva!

A little language guide:

Terve – Hello!
Kippis – Cheers!
Kuinka voitte – How are you?
Minä voin hyvin – I am fine.
Minä en voi hyvin – bad
Hyvää Ruokahalua – Enjoy your meal!

 

And I found this song. There is a Finnish and a German version on youtube.com 😀

  • Ann Christine & Four Cats: Lalaika

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s