Torte on Tuesday

With gateaus you always appear to be a world-class baker, they simply look so nice! And a normal cream gateau is easy to make! Today’s motto is Torte on Tuesday and here is my recipe for Black Forest Gateau or as we say in German: Schwarzwälder Kirschtorte 🙂

Absciedsparty und backen 030

 

 

This is what you need: Absciedsparty und backen 022

5 eggs
125 g of sugar
5 tablespoons of water
100 g of flour
70 g of cornflour
30 g of cocoa powder (for baking)
3 teaspoons of baking powder
Ca 750 g of cream
1 jar of cherries
Kirsch (alcohol)
2 packages of vanilla sugar
Grated chocolate for decoration

You start with dividing the egg white from the egg yolk. Now put the egg white with the lukewarm water into a mixing bowl and beat it until it is stiff. Test whether the cream is stiff by turning carefully the bowl on its head 😉 Now add the egg yolk and sugar and mix it briefly. Then you sieve the flour, cornflour, baking powder and cocoa into the bowl and fold it in. Now you fill the dough into an greased spring-clip tin and put it into the oven (ca 15-20 minutes, ca 180°C). The cake is ready when you can plunge in a knitting needle and there is no dough sticking to it!
The base now needs to cool.
Put the cherries with the liquid from the jar into a pot, add some kirsch and bring it to the boil. Pay attention that you spare some cherries for the decoration later (12-16). To thicken the cherries, mix flour and water in a cup and add it to the boiling cherries. Boil the cherries until it thickens. Let the cherries cool.
When the base has cooled down, cut it into horizontally into two parts. Put aside the upper part and put the cherries on the bottom part. Now wait until the cherries cool down. In the meantime you can beat the cream. Put it with 2 packages of vanilla sugar into a mixing bowl and whisk it.
Now you put about 1/3 of the cream onto the cherries and place the upper part of the base on it. Now you smear the whole gateau evenly with cream until no cherries or base can be seen. Now you need a piping bag. Fill it with the rest of the cream and decorate the gateau, for example like I did on the photo. Add the grated chocolate and the cherries!

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5 Eier
125 g Zucker
5 TL Wasser
100 g Mehl
70 g Speisestärke
30 g Kakaopulver (zum Backen)
3 TL Backpulver
Ca. 750 g Sahne
1 Glas Kirschen
Kirschwasser
2 Päckchen Vanillezucker
Schokoladenraspeln

Als erstes trenne die Eier. Fülle das Eiweiß zusammen mit dem lauwarmen Wasser in eine Rührschüssel und mixe bis der Eischnee fest ist. Um zu prüfen ob das Eiweiß steif geschlagen ist, kannst du vorsichtig die Rührschüssel umdrehen 😉 Jetzt kannst du das Eigelb und den Zucker dazugeben und das Ganze kurz durchmixen. Jetzt siebe das Mehl, die Speisestärke und das Backpulver in die Schüssel und hebe es unter. Fülle den Teig in eine eingefettete Springform und schieb diese in den Ofen (ca. 15-20 Minuten, ca. 180°C). Der Tortenboden ist fertig, wenn beim Einstechen einer Stricknadel kein Teig mehr daran klebt. Nun muss der Tortenboden abkühlen.
Fülle die Kirschen samt Flüssigkeit in einem Topf, füge etwas Kirschwasser hinzu und bringe sie zum kochen. Denk daran, dass du ein paar Kirschen zum dekorieren zurückbehalten musst (12-16). Um die Kirschen anzudicken, verrühre etwas Wasser mit Mehl in einer Tasse und gib den Mix zu den kochenden Kirschen. Rühre solange bis die Kirschen dickflüssig sind. Lass sie nun abkühlen.
Wenn der Tortenboden nun abgekühlt ist, schneide ihn horizontal in zwei Teile. Den oberen Teil legst du beiseite. Jetzt warte ab bis die Kirschen abgekühlt sind. In der Zwischenzeit kannst du schon einmal die Sahne schlagen. Fülle die Sahne zusammen mit 2 Päckchen Vanillezucker in eine Rührschüssel und schlage sie bis sie steif ist.
Wenn die Kirschmasse nun abgekühlt und fest ist, streiche ca. 1/3 der Sahne auf die Kirschen und setze den oberen Tortenboden darauf. Nun bestreiche die Torte gleichmäßig mit Sahne, sodass weder Kirschen noch Boden zusehen sind. Jetzt benötigst du einen Spritzbeutel. Fülle die restliche Sahne hinein und dekoriere die Torte, zum Beispiel wie ich es auf dem Foto getan habe. Verziere die Torte auch mit den Kirschen und den Schokoladenraspeln!

Absciedsparty und backen 023 Absciedsparty und backen 024 Absciedsparty und backen 027 Absciedsparty und backen 029

 

 

The word gateau does not look very English, does it? And in fact it is derived from the French word “gâteau”, what means cake. There are a lot of words in the English language that originate in the French language. This is due to the “Norman conquest” in 1066, where the Anglo-Saxon ruling elite in England was replaced by the Normans (French) around William the Conqueror. French became the language of the elite and therefore many English words have a French origin nowadays. If you are interested in the Norman conquest look at the BBC homepage!

But what is the difference between a cake and a gateau? I talked about that difference with some people and some said that a cake consists of one dough only. But what is about cheesecake then? There you often have a base and then the cheese cream onto it. Someone else said a gateau is not baked, except for the base. That might be true. So let’s find out!

I really like this website where they try to answer exactly my question! Maybe you like to look at it! And in the end…  a cake is a cake is a cake is a cake 😀

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